Свима је познато да је потребно 37 еспб поена за упис у наредну годину и (највероватније) 48 еспб поена за школовање из буџета. Поред тога има још ствари које треба знати.

Шта се дешава са онима који имају мање од 37 еспб?

Они су обновили прву годину и немају право да бирају смер ове године. Да ли могу да слушају неке предмете из друге године? Да, могу али има и ту пар ситница које треба знати.

Студенти који спадају у ову категорију на својим студентским сервисима ће имати аутоматски пријављене предмете из прве године. Треба знати и да се врше два пријављивања. Једно на почетку зимског семестра (1. + 3. семестар) и једно на почетку летњег (2. + 4. семестар). Поред аутоматски пријављених пренетих предмета имаће опцију да пријаве било који предмет са било којег смера! (наравно у првом пријављивању ће им се отворити цео 3. семестар а у другом цео 4. семестар). Ту је једна битна ствар - мудро бирајте!

Пример: Уколико желите следеће године да упишете РТИ и положите пар предмета ове године који се слушају само на том смеру и уколико не упаднете на тај смер такви предмети вам одлазе у факултативне. Једноставније речено бачени у воду. Уколико неки предмети постоје на том смеру који сте уписали биће вам признат. Слична ствар је и ако узмете неки предмет који има на скоро свима смеровима (рецимо Математика 3) и деси се да упаднете на РТИ неће вам бити признато. Надам се да је јасно како обновци бирају испите и шта све може да се деси следеће године када упишете неки смер.

Уколико се неко одлучи да не жели ништа из друге да слуша може и таква опција.

Обратите пажњу само да се бодови за буџет (оних 48 еспб) рачуна од октобра до октобра и ту улазе и пренети предмети из прве и нови из друге.

Пример: Неко ко је пренео рецимо 30 еспб поена и није узимао нове предмете не може бити на буџету. Пишем ово јер неко мисли - имам 30 које сам дао прве године и 30 сад у обновљеној то је 60 и ја сам на буџету. Неко ко је пренео 30 еспб и рецимо узео 12 еспб из друге опет није на буџету. Значи још једном. Било који освојени бод од октобра до октобра улази у буџет.

Такође чим сте обновили прву годину више немате бонус поене за испите које дате у првом или другом року и добијате -1 поен на рачунање коефицијента који вас рангира на листу за смерове. Уколико се деси да неко и следеће године има мање од 37 еспб поена са предметима из прве он обнавља други пут и добија још један -1 на коефицијент. Тај -1 много значи! Неко ће да извиси за смер за 0.02 поена.

Студенти који су скупили 37 или више еспб поена могу регуларно да упишу другу годину студија. Да ли ће се уписати на буџет зависи само да ли имају 48 или више. Додуше на нашем факултету је постоји пракса да се студентима који су освојили 46/47 еспб поена упишу 2 еспб поена који се могу освојити стручном праксом у завршној години студија и тиме и они упишу годину на буџету. За ову праксу је била потребна само молба из скриптарнице и тете из студентске службе нису одбијале никога.

Хајде да посветимо мало пажње бирању смера

На листу за избор смера се рангирате према коефицијенту који можете израчунати на калкулаторима који постоје на нашем сајту. Укратко - у тај коефицијент улазе ваше оцене положених предмета, њихови еспб поени као и редни број рока у ком сте дали тај предмет.

Преко ваших студентских сервиса ћете правити листу жеља од 6 одсека.

ОС – сигнали и системи
ОТ – телекомуникација и информационе технологије
ОЕ – електроника
ОГ – енергетика
ИР – рачунарска техника и информатика и
ОФ - физичка електроника.

Не морате ставити свих 6 али то је нека пракса и препоручује се. Посебно за студенте који немају баш велики коефицијент. Листе жеља као и свака друге се прави по вашим жељама. На нашем сајту су такође доступне црте тј. доње границе које су биле потребне прошлих година. Као и свака друга црта знате да се то мења од генерације до генерације и зависи од много услова. Колико је генерација јака, какве су жеље од сваког појединца итд. тако да се дешавају некад и веће осцилације како раста тако и пада а некад се скоро па и не промене.

Још једном да поновим не калкулишите листу према бодовима потребним прошлих година него искључиво према вашим жељама!

Сваки смер има максимум и минимум студената које може тј. мора да прими. Да се не би десило да неки смер има много мали број студената. Распоређивање врши наравно рачунар по алгоритму који крене од најбољег тј. првог на листи и иде према последњем. Наравно гледа жеље сваког студента и попуњава смерове. Када се у неком тренутку деси да је неки смер достигао максимум студената упис на тај смер је завршен. Тако да уколико је рецимо 100ти на листи последњи уписао неки смер а 101 има за жељу баш тај смер алгоритам га смешта на следећу доступну жељу. Велики проблем следи како се алгоритам приближава дну листе јер тада иако максимум неких смерова није достигнут он ће закључати те смерове да би са осталим студентима попунио оне смерове који нису достигли ни минимум.

Пример: До краја листе остало је још 50 студената. Смер 1 и смер 2 су попуњени до краја, смер 3 и смер 4 имају неки средњи број студената док смер 5 и смер 6 немају минималну квоту. Рецимо да смер 5 до сад има 30 уписаних а смер 6 20 студената. Рецимо и да су минималне квоте за оба смера 50 студената. Тих последњих 50 на листи иако има места на смеровима 3 и 4 неће бити распоређивани ту већ ће ићи само на смерове 5 и 6 у зависности који од тих смерова је први на њиховој листи.

Надам се да је избор студента на смер јасан!

Уколико сте упали на смер који нисте желели нажалост велике су шансе да ту и останете до краја студирања или сигурно бар до краја године. Постоји шанса да се студенту који има чисту прву и 37 еспб поена искључиво из друге (тј. са тог смера на који је упао) одобри молба за пребацивање на неки други смер. Али то је само молба која не мора бити прихваћена од стране факултетског тела које о томе одлучује.

Уколико сте рецимо чврсто одлучили да хоћете само тај један смер и ни један други а видите да сте много са коефицијентом испод него што је требало прошлих година (сетите се да сам рекао да је 1 поен много па и 0.5 може бити много). Онда неки студенти практикују да пре уписа оборе неке предмете које су положили (обарање се плаћа 1500 дин по предмету и могуће је поништити испите из текуће године - после уписа нема поништавања) и тиме себи смање број еспб поена на мање од 37 еспб и једноставно не конкуришу за смер већ обнављају годину и онда наредне године када очисте прву имаће свакако више него сад чак и са оних -1 због обнове.

Мало статистике . . .

Велики проценат упада на прву жељу.
2016. године је прву жељу уписало 72,35% студената, другу жељу 17,26%, трећу жељу 7,52%, четврту 1.33%, пету 1,33% и шесту 0,22%.
2015. године је прву жељу уписало 71,36% студената, другу жељу 18.78%, трећу жељу 6,10%, четврту 0,70%, пету 1,419% и шесту 1,64%.
2014. године је прву жељу уписало 82.81% студената, другу жељу 10.71%, трећу жељу 3.79%, четврту 1.12%, пету 0,89% и шесту 0,67%.

Распоређеност по смеровима је била:
ИР - 127 студената тј. 28.10%, ОГ – 77 тј. 17.04%, ОТ– 102 тј. 22.57%, ОЕ – 51 тј. 11.28%, ОС – 59 тј. 13.05% и ОФ – 36 тј. 7.96%.
ИР - 119 студената тј. 27.93%, ОГ – 91 тј. 21.36%, ОТ– 75 тј. 17.61%, ОЕ – 52 тј. 12.21%, ОС – 55 тј. 12.91% и ОФ – 34 тј. 7.98%.
ИР - 126 студената тј. 28.13%, ОГ – 84 тј. 18.75%, ОТ– 80 тј. 17.86%, ОЕ – 65 тј. 14.51%, ОС – 58 тј. 12.95% и ОФ – 35 тј. 7.81%.

Пролазност 2016. године је била 60,56% тј. 327 студената није обновило годину. Следи да је око 213 студената обновило прву годину.
Пролазност 2015. године је била 60,19% тј. 325 студената није обновило годину. Следи да је око 215 студената обновило прву годину.
Пролазност 2014. године је била 62.96% тј. 340 студената није обновило годину. Следи да је око 200 студената обновило прву годину.

Имајте у виду да се на тој ранг листи налази више генерација и да неко ко је обновио прошле године и очистио прву може имати тј. имаће већи коефицијент од неког ко је рецимо једва са ниским оценама скупио 37 еспб.

Рачунање школарине

Школарина и за обновце и за самофинансирајуће студенте који су уписали другу годину се рачуна на исти начин. Ове године је пуна цена била 108 000 дин. Када се то подели са 60 еспб поена добија се да је еспб поен 1 800 дин. То је цена за нови еспб поен који узимате тј. за нове предмете које први пут слушате. Цена еспб поена је нешто нижа и износи 1 200 дин за предмете које не слушате први пут тј. за оне пренете.

Сетите се шта сам рекао за пријављивање. Биће их два. Тако ће бити и две посебне суме које ће се делити на две рате. На почетку зимског семестра сума се рачуна за све пренете из 1. семестра и за све оне нове које узмете из 3. семестра. На почетку летњег семестра сума се рачуна за све пренете из 2. семестра и за све оне нове које узмете из 4. семестра. Као што рекох те суме се деле на по две рате и то су вам оне 4. рате које су неки од вас уплаћивали ове године.

Могуће је поднети захтев за смањење школарине на основу ниских примања у породици. Смањење се креће у распону од 10% до 50%. Уколико је просек по члану породице око 4 000 дин или мањи добија се свих 50%.  За просек по члану преко 20 000 дин није могуће смањити школарину. Овај захтев је могуће поднети два пута у току студија. Такође школарина се може смањити и 100% уколико је у последњих годину дана био смртни случај у породици. За смањење се попуњава молба из скриптарнице и подноси при упису уз папир из општине који дефинише просек примања.

Одавде се може извући закључак да рецимо ако сте пренели Математику2/ОЕТ2/Програмирање2 или било који испит из другог семестра имате шансу да га/их положите у Фебруарском року и уколико успете у томе нећете плаћати тај/те предмете. Самим тим ослободићете место за још неки нови предмет из 4. семестра.

Постоји и формула која вас ограничава са горње стране колико максимум можете пријавити еспб поена. Од ваше тренутне суме одузима предмет са најмањим бројем еспб поена и уколико је ваша сума тада већа или једнака од 66 значи да сте претерали тј. не можете пријавити толико предмета. Закључак из овога је следећи.

Пример: При бирању у летњем семестру заједно са одабраним бројем поена из зимског семестра деси се да је ваша цифра поена 69 а постоји неки испит са 3 еспб поена у вашем избору тада вам сервис не дозвољава такву пријаву и морате смањити. Ако избаците тај од 3 имаћете 66 и то ће бити регуларно. Уколико избаците неки већи опет ће бити регуларно. Рецимо да опет неко има 69 еспб поена а у својим бираним предметима има само предмете од 5, 6 или 7 еспб поена тада му сервис дозвољава такву пријаву. Комбинације су разне али надам се да сте разумели. Уколико не желите да пријављујете више од 60 еспб поена онда нема потреба да се замарате са овим.

Овде шансу имају рецимо студенти који су обновили са 36 еспб поена. Они уколико желе могу пријавити чак до 30 еспб поена и уколико успеју у томе они ће већ имати пола друге године положено. Тако да разлика између њих и оних који су прошли са 37 еспб и није толико велика.

За крај може постојати неки студент који може имати огроман број положених поена и то је следећа ситуација. Пренео је рецимо 21 еспб поен. Али тих 21 еспб поена је из другог семестра. Он пошто има чист 1. семестар узима цео 3. тј. 30 еспб. Уколико у Фебруару успе да да свих 21 еспб поена из 2. семестра он ће моћи да пријави и цео 4. семестар и има шансу да у једној години да 81 еспб поен. Наравно овакви случајеви теже нули.

Хвала на пажњи!