Електрон ЕТФ на конференцији Умрежавање: Ново Доба

Објављено Постављено у Активности

На Високој школи Електротехнике и рачунарства у суботу 13. маја 2017. године одржана је конференција под називом Умрежавање: Ново доба. Ово је само први од три дела. Очекују се у наредном периоду и остала два Знање за будућност и Дип вебКонференцији су присуствовали наши електронци Милисав Шапић и Урош Кукић као студенти одсека за Рачунарску технику и информатику и бруцошкиња Ивана Божић. Међу присутнима поред још пар студената ЕТФ-а били су и студенти ВИШЕР-а, ФОН-а, Биолошког као и других факултета Универзитета у Београду.

 

Будућност ИТ-а

endava

О овој теми говорили су Слободан Милетић и Дејан Покрањац из компаније Endava. Први део њихове презентације био је посвећен виртуелној и измењеној реалности као и машинском учењу. Пред крај првог дела говорили су о њиховом пројеку Робот: Алтер који омогућава особама осећај присутности на удаљеним локацијама. Први део је робот јединица која се налази на одредишту и има могућност померања главе као и аудио комуникацију. Својим изгледом подсећа на робота Марију из филма Метрополис из 1927. године.  Други део је апликација која омогућава приступ и контролу са стране корисника. Апликација садржи мод за особе са посебним потребама где се гестовима на лицу (померање обрва горе-доле или усана лево-десно)  задају команде. За ову реализацију је коришћено машинско учење. За приказ виртуелне реалности користи се уређај Oculus Rift док за приказ измењене реалности уређај Daqri. У наставку презентације причало се о IoT (Internet of Things). Био је приказан и кратак видео садржај који је показао резултат рада гомиле сензора у паметној згради. На крају су представили још један пројекат Connected cars. У аутомобилу постоји преко 1000 сензора који се у помоћ Big Data центара памте. Уз помоћ геџета се прати и стање возача. Примене овог пројекта су разне.

 

Колико смо заправо безбедни на интернету?

cyber

Учесници ове панел дискусије су били Зоран Станојевић, Светлана Јовановић и Катарина Јокић. Зоран је почео разговор темом о популарном Ransomware вирусу који закључава рачунаре и починиоци траже одређену суму за откључавање. Вредност закључаних фајлова који постоје само на зараженом рачунару може бити заиста велика. У Великој Британији је нападнут здравствени систем и због закључаних фајлова неком је ово можда угрозило здравље а и живот. На нападу су и биле Шпанска и Португалска телекомуникациона компанија. Рачунари који ранњиви на ову врсту напада су они који садрже старије оперативне системе за које је подршка укинута као нпр. Windows XP. Нажалост велики број рачунара у Србији и данас користи овај оперативни систем. На мети су и новији оперативни системи који нису опремљени најновијим ажурирањем.

У публици је био колега који ради као етнички или такозвани бели хакер који је запослен и који компанијама помаже да нађу слабости у својим системима. Ипак је на питање Катарине да ли је некада злоупотребио спостобности одговорио позитивно. Изнета је занимљива чињеница да је једино место где вам могу одузети рачунар без ваше дозволе и прегледати државна граница пре уласка у земљу. Уколико све сачувате на неком cloud систему понесете са собом празан рачунар а при уласку у земљу све то вратити у претходно стање неће морати да бринете. Једно од питања које је било постављано свима нама у публици јесте да ли би више волели да нам мета напада буде рецимо банковни рачун или лични фајлови? Одговор је наравно зависио од тога колико је велики рачун у банци. За крај да ли би били у реду са тим да вам нека тајна служба повреди право на приватност уколико је тиме обезбедила и државну и вашу личну безбедност?

 

Big data

О овој интересантној теми говорио нам је Asad Khan, господин из Пакистана који је запослен у Теленору. На самом почетку говорио нам је о томе како сам појам Big data нема конкретну дефиницију иако су многи учени људи покушали да је саставе. Big data се најбоље објашњава преко такозваних "4V's of Big data". Ова 4V заправо представљају: velocity, volume, variety i veracity и то се најчешће користи као дефиниција за Big data. Оно што нам Big data може омогућити у будућности јесте да у сваком тренутку на свом мобилном телефону или веб претраживачу можемо проверити где нам се било која ствар налази, у каквом је стању, и томе сличне ствари. Показао је и колико је битна анализа толике количине података. Како Теленор обрађује и користи те резултате. Да ли се и вама десило да сте били на неком месту а онда је већ сутрадан Фејбук почео да вам приказује то место у препорученим страницама или рекламама? Или да ли сте приметили колико вам Гугл претраживач даје различите резултате претраге за исти појам на вашем персоналном рачунару и рецимо школском или пословном?

 

Нанотехнологија

О овој теми је говорила асистенткиња Јелена Радић са Факултета техничких наука у Новом Саду. Нанотехнологија је уметност манипуллације материјала на атомском и молекуларном нивоу. Све што је било познато из физике на већим димезијама више на важи и залазимо у домен кванте физике где се очекује неочекивано. Да ли сте знали да је ширна ланца ДНК 2nm? У наставку се говорило о типичним структурама које се мере у нанометрима као што су  угљеничне наноцеви, квантне тачке, нано језгра, нано тубе и дермомери. Овакве структуре многоструко предњаче испред бакра по питању електричних својстава, испред дијаманта по питању карактеристика термичког преноса а испред челика по питању механичких карактеристика. Могу егзистирати у два стања и бити прводници и полупроводници. Примена нанотехнологије је популарна у биомедицини и биоинжењерингу.

 

Након спровођења бројних анкета на различитим факултетима и високим школама дошли смо до података да су студенти јако заинтересовани за овакав вид неформалног образовања. Када смо утврдили да постоји велика заинтересованост, упоређивали смо предмете на факултетима и високим школама из области ИТ-а и тако одабрали теме које нису потпуно обухваћене градивом. Веома смо задовољни како је прошло, поготово јер се после конференције јавило доста њих да нас пита и за остале две које се очекују у октобру и децембру. Предстоји нам период великог броја анкета како би остале конференције учинили још бољим. Позивамо све студенте да се што више одазову. Каже Милица Лукић један од организатора.

Умрежавање можете пратити путем Фејсбук странице: @umrezavanjekonferencija или Инстаграм профила: konferencijaumrezavanje.

Екипа Радио телевизије Србије је испратила догађај. Наши Електронци су пред камерама говорили шта очекују од конференције. Погледајте њихов видео прилог: