eMagine конференција – Увод у свет ИоТ-а

Објављено Постављено у Активности

eMagine је настао као идеја компаније Bosch да младим људима представи какав нас свет очекује под утицајем нових технологија, а са освртом на тему Internet of Things.Ова конференција подразумева једнодневни догађај који има два сегмента: предавања домаћих и страних говорника и мини изложбу иновативних технолошких решења. Овај догађај намењен је студентима техничких факултета, али и свим младим људима (или онима који се тако осећају) инспирисаним технологијама будућности.

На овој конференцији, одржаној у Belexpocentru, присуствовала су наша два електронаца Милица Јелић, студент рачунарске технике и информатике и Стефан Станковић студент електронике, са још стотину људи из ИТ света.

 

Изложба

Програм је почео од 13ч и прва је била посета Експо зони центра, где су били изложени штандови компанија BoschProdynaEndavamsg global solutions као и штандови излагача VRlabsFlux Trade RVudruženje “Mejker” као и Cofa media. На штандовима смо имали прилику да се упознамо са VR технологијама, 3D штампачима, VR игрицама, Ардуино компонентама, итд. Такође посета Експо зони је била могућа током целе конференције.

 

 

Предавања

Од 14ч су почела блок предавања са паузама уз послужење, кафу и приче о ИТ. На почетку је одржана кратка презентација о компанији Bosch, чиме се све они баве и колико је заправо велики њихов удео у ИТ индустрији. Детаљније о свему можете чути на Bosch - Дани каријере.

Након тога прво предавање је било о ИОТ-у (Internet of Things) Catalin Gheorghiu (предавач из Румуније, један од Microsoft MVP предавача) који нас је увео и у основне проблеме велике количине података као и употребе Cloud-a.

 

 

Друго предавање је одржала Кристина Јазинка Николић (сувласница Strawberry energy-ja) која је говорила о паметним градовима као и о неким корисним пројектима који могу побољшати јавна места у градовима ( попут паметних табла са мапама, соларних клупа са пуњачима, сензоре за обавештавање када је потребно испразнити који контејнер у граду...) као и о томе како је бити жена лидер. Осим овога говорила је и о сигурности наших података, али и нас самих. Овде можете прочитати нешто више на ту тему.

 

 

 

 

О томе како напредује развојни пут самовозећих аутомобила, како паркирање, тако и вожња у граду и где је та тема данас у свету, причао је Mathony Hans Joerg из фирме Bosch.

 

“If you think that the internet has changed your life, think again. The IoT is about to change it all over again!” — Brendan O’Brien, Chief Architect & Co-Founder, Aria Systems

 

 

 

 

 

Четврто је било предавање „Ка дигиталној будућностиИгора Томића, представника компаније Ericsson, о 5G технологији, о ИоТ и Cloud решењима. Данас имамо све већи број умрежених људи и још већи број различитих апликација. Све је већа потреба за интернетом и кроз пар година се очекује да интернет буде подједнако потребан као што је данас струја, односно биће незамислив живот без њега. И овде се ради о великој количини података које је потребно складиштити.

 

 

Да ли сте знали да је 2011. године број повезаних уређаја на интернет (12,5 милијарди) премашио број људских бића на планети (7 милијарди). До 2020. године очекује се да ће број повезаних уређаја бити до 50 милијарди.

 

 

 

 

Последње, али свакако не најнебитније је било предавање Keith Andersonа (задужен је за организациону промену у компанији Bosch) на тему „Улога лидера у дигиталном добу“. У данашњем свету деца од малих ногу почињу да користе технологију у великим количинама и то им је сасвим природно. Као када учите страни језик и колико год се трудили никада нећете научити као они којима је матерњи, тако и данашње генерације имају предност у ИТ јер природно познају већину ствари. Такође велики утицај на човека има и његово окружење, у коме ради, у коме живи, као и његов лидер.

 

 

 

 

 

Све више видимо како се човекова потреба за технологијом повећава и ова грана индустрије се јако брзо развија како у свету тако и у Србији. Завршно предавање Владимира Тркуље (оснивач Стартит-а) говорило је управо о томе да се технологија не развија само у свету и да то није нешто што ће како Срби воле да кажу код нас доћи за 30 година, већ се то дешава сада и овде. Технологија више не чини живот другачијим, она је живот.