Светски дан књиге

Објављено Постављено у Честитке

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

Порекло обележавања

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од Средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко 4 милиона ружа.

Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светска дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса Дрјуона, Владимира Набокова, Мануела Валехо Мехие.

Иако се 23. април често наводи као датум смрти и Шекспира и Сервантеса, то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла по грегоријанском календару, међутим, тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару који је у употреби у Енглеској у то време, заправо је умро око десет дана након Сервантеса, због неслагања између два календарска система.

 

Манифестације у Београду

25. априла, у Институту Сервантес биће организовано јавно читање "Дон Кихота", које ће започети роботи Института "Михајло Пупин" – Нао и Мигел де Сервантес.

Шпански ће бити само један од језика који ће се 25. априла чути на јавном читању.
Сервантесове реченице, бритке, духовите и вековима актуелне, чуће се и на српском, енглеском, француском, немачком, хебрејском, али и на језику кечуа, свахилију...

Јавним читањем "Дон Кихота" поводом Светског дана књиге, Београд се придружује Мадриду и другим градовима света, где се овакве манифестације традиционално организују више од две деценије.